17 Ekim 2013 Perşembe

Vegan kozmetik derken?


Merhaba!


Bildiklerimi, öğrendiklerimi ve özellikle öğreneceklerimi paylaşmak üzere blog dünyasındayım. Özellikle öğreneceklerimi çünkü vegan kozmetik konusu derya deniz.




vegankozmetik.blogspot.com ile amacım; hem kendim hem tüm vegan ve vejetaryenler için, hem de veganlık ya da vejetaryenlik ile hiç ilgisi olmasa da kozmetik kullanan herkes için cruelty-free yani zulümsüz ürün kullanabileceğimiz bir ortam oluşturulmasına katkıda bulunmak. Bu ortamın da ancak zulümün varlığından haberdar olmanın yanı sıra, zulümsüz ürünü tanımakla oluşturulabileceğine inanıyorum.


Peki cruelty-free yani zulümsüz ürün ne demek? Kısaca; hayvanlar üzerinde, "işkence" olarak ifade edebileceğimiz akıl almaz deneyler yerine in-vitro deneylerle test edilmiş ve hayvanlardan elde edilen içerikler kullanılmadan üretilmiş ürünler demek.


Tabii ki, hayvan deneyleri yalnızca kozmetik ürünlerin test edilmesi amacıyla kullanılmıyor. İlaç ve sağlık sektöründe de hayvanlar kobay olarak kullanılıyor. Ayrıca hayvanlar sadece denek olarak "acı çekmiyorlar". Hayvanlar; yemek, deri, kürk, sirk hayvanı, hayvanat bahçesi mahkumu olarak insan hayatının hemen her alanında tutsaklık ve acı çekiyorlar. Vegan ve vejetaryen felsefe de tüm bunlara karşı çıkarak hayvanlara da yaşam hakkı, acı çekmeden kendi habitatında özgür yaşam hakkı diyor.


Öyleyse neden bu blog'un konusu sadece "vegan kozmetik"? Çünkü kozmetik dünyanın en eğlenceli şeyi olmakla beraber, aynı zamanda bu saydıklarım arasında hayvanların acı çekmesine vesile olan dünyanın en gereksiz "şey"i...


İnsanların gıda, kürk, deri ve ilaç sektöründe hayvanların kullanılmasıyla ilgili binlerce "bahanesi" varken kozmetik sektöründe bu bahane yalnızca zulümsüz kozmetik ortamına sahip olmamak.


Oysa ki vegan ya da vejetaryen dahi olmayabilirsiniz ancak zulümsüz ürün kullanmayı seçebilirsiniz.


Kozmetik sanırım vazgeçilmez (!) bir eğlence. Ve başka canlılara zarar vermeden eğlenmenin bir yolu var.


Umarım bu farkındalığı ve ürünleri tanımakla ve nasıl ulaşacağımızla ilgili araştırmalarım ve paylaşımlarım çok insana ulaşır.



"İyi" eğlenceler,
Vegan Kozmetik

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
öncelikle sizi kutluyorum duyarlılığınız için. Şiddetsizliği savunan insanlar için iyi bir kaynak oluşturacaktır zaman içinde. Bol farkındalıklı günler olsun hepimize :)

Vegan kozmetik dedi ki...

:) çok teşekkür ediyorum, mevcut farkındalığınız ve desteğiniz için. Güzel bir kaynak olması için bol bol paylaşım yapacağım, yine beklerim :) umarım yararlı olur, sevgiler...

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

Vegan kozmetik dedi ki...

Teşekkürlerrr :) Ben de izlemedeyim artık sizi, kendime uygun vejetaryen tariflerinize göz atacağım sürekli! :)

Nicole the tuxedo cat dedi ki...

Çok teşekkür ederim neden mi? edinilen bilginin paylaşılması benim çok değer verdiğim bir yaklaşım olduğu için. Yazdıklarınızı okudum, yazacaklarınızı da takip edip paylaşacağım.
Çok sevgiler.

Vegan kozmetik dedi ki...

Merhabalar, ben de bu sevgi dolu, motive edici yorumunuz için teşekkür ediyorum. Yine beklerim, blog'ta ve sevgiyle kalın :)